Heropening Jenevermuseum affiche

Eentje
om bij te
leren

De museumslogan geeft het al aan: een bezoek aan het Jenevermuseum is niet helemaal vrijblijvend. Tongue-in-cheek verwijst het naar “nog ééntje om het af te leren”, maar het woord “Jenevermuseum” in de naam zet al snel de puntjes op de “i”. Een museumbezoek is er “eentje om bij te leren”. En het borreltje achteraf is dat ook!
Met andere woorden, de baseline nodigt iedereen uit om het historische en wetenschappelijke jeneververhaal te ontdekken en om op een verantwoorde manier van de smaak van een Europees erkend streekproduct te proeven.

Ondervind het aan den lijve

Filmpjes, geluidsfragmenten, een multimediale stokerijenkaart, museumgames en verschillende geurinstallaties nodigen uit tot actie. Je komt te weten waarom jenever “jenever” heet. Waarom het door niemand in het bijzonder werd uitgevonden. En op welke manier het de geschiedenis heeft bepaald.

Jenever moet je niet drinken, maar degusteren. Dat leer je wel in de jeneveracademie van het museum. Door te proeven en te ruiken ontdek je je eigen smaken en voorkeuren. Maar het is en blijft wel alcohol, dus niet zonder gevaar. Op een pop krijg je dan ook te zien welke weg de drank aflegt in je lichaam en welk effect het heeft op je bewustzijn.

Met lichaam en geest, met al je zintuigen, doorheen het museum, tijdens één van de vele expo’s, workshops en proeverijen, enz. Dit is er eentje om bij te leren.

En daarna nog eentje om het af te leren!

Neem alles wat je geleerd hebt in het museum mee naar het proeflokaal en gebruik het voor een proef op de som.

Het proeflokaal kan je ook zonder museumticket bezoeken. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in de fijne selectie jenevers uit de Lage Landen. Het Jenevermuseum stelt ook afgelijnde ontdekkings- of degustatierondes samen waarin je de kans krijgt om bijvoorbeeld vier Europese gedistilleerde dranken met elkaar te vergelijken, of vier zoete jenevers, enz.