Cocktails en amuses

Cocktails &
amuses

Zelf je cocktails maken op basis van jenever of likeur? 
Mét een bijpassende amuse?
Anne-Sophie Bresyem, chef-kok van Hasselts restaurant Ansoler en jeneverambassadeur 2022-2023,
helpt je met deze recepten op weg.
Schol!


Mary's Golden Strawberry & een balletje van geitenkaas met Goudwater

Een verfrissende cocktail met bijpassende amuse op basis van de huisgestookte likeur Goudwater

Mary's Golden Strawberry


Ingrediënten
  • 6 cl Goudwater van het Jenevermuseum
  • 2 cl suikersiroop of suikerwater
  • spuitwater
  • een 10-tal blaadjes munt
  • 2 à 3 gesneden aardbeien
  • ijsblokjes

Bereiding
  • Snij de aardbeien in stukjes en doe ze in het glas. Gebruik bij voorkeur een gin & tonic glas.
  • Scheur de muntblaadjes in stukjes en voeg ze erbij.
  • Voeg het gekoelde suikerwater toe.
  • Stamp met een cocktailmuddler of -stamper de ingrediënten in het glas voorzichtig los.
  • Vul het glas tot boven toe met ijs.
  • Voeg het Goudwater toe en vervolgens het bruiswater.
  • Roer even met een rietje en werk af een aardbei en een takje munt.
  • Geniet ervan. Gezondheid!
Suikerwater maak je eenvoudig door 1 kg kristalsuiker in 1 l water te koken totdat de suiker volledig opgelost is.


Een balletje geitenkaas met Goudwater


Ingrediënten
  • 0,5 kg geitenkaas
  • 25 cl room
  • 10 cl Goudwater van het Jenevermuseum
  • 4 gelatineblaadjes
  • 10 g bieslook
  • 2 theelepels peri peri rub (eventueel te vervangen door piri piri kruidenmix)
  • 2 teentjes look
  • 1 aardbei
  • gesneden pistachenoten

Bereiding
  • Snij de geitenkaas in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  • Laat de room met het Goudwater opkoken. Haal deze vervolgens van het vuur en voeg de geweekte gelatineblaadjes erbij. Giet de warme vloeistof op de geitenkaas en mix deze tot een glad geheel.
  • Rasp de look op een microplane rasp en voeg deze samen met de peri peri rub toe aan het mengsel. Kruid af met peper en zout.
  • Plaats het mengsel in de koelkast en laat opstijven. Haal er daarna met een hete parisiennelepel bolletjes uit.
  • Draai de balletjes door geroosterde gesneden pistachenoten.
  • Snij een aardbei in schijfjes, steek hier een rondje van uit, marineer dit in het goudwater en leg het op het balletje.
  • Laat het smaken!

Adrien's Crush & een fruitige oester met Oranjebitter

Een smakelijke cocktail met bijpassende amuse op basis van de huisgestookte likeur Oranjebitter

Adrien's Crush


Ingrediënten
  • 8 cl Oranjebitter van het Jenevermuseum
  • 3 cl limoensap
  • 6 cl mangosap
  • tonic
  • ijsblokjes

Bereiding
  • Vul het glas volledig met ijsblokjes. Gebruik bij voorkeur een tumblerglas.
  • Voeg achtereenvolgens de Oranjebitter, het limoensap en het mangosap toe.
  • Roer even met een rietje en werk af een schijfje limoen of een schijfje mango.
  • Geniet ervan. Gezondheid!

Een fruitige oester met Oranjebitter


Ingrediënten
  • 4 oesters
  • 1 eetlepel zure room
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel
  • Oranjebitter van het Jenevermuseum
  • een klein stuk ananas

Bereiding
  • Meng de zure room met de mierikswortel. Kruid dit mengsel af met peper en zout en doe het in een spuitzak.
  • Snij de ananas in brunoise, marineer deze in de Oranjebitter, Hoe langer, hoe beter.
  • Open de oesters.
  • Spuit een paar dotjes mierikswortelcrème rond de oester.
  • Plaats hiertussen de brunoise van ananas.
  • Giet een klein beetje Oranjebitter over de oester.
  • Laat het smaken