Ook Jenevermuseum doet mee aan Tournée Minérale

Een uitdaging?!
Al bijna 100.000 deelnemers meldden zich aan om mee te doen aan Tournée Minérale, het initiatief van de Stichting tegen Kanker en de DrugLijn. Zij gaan de uitdaging aan om in februari 2017 een maand lang geen alcohol te drinken.

Ook de Stad Hasselt heeft al haar medewerkers opgeroepen om deel te nemen. “En als de burgemeester zelf meedoet, dan mogen wij niet ontbreken”, zegt Davy Jacobs, conservator van het Jenevermuseum. “Excuseer? Een maand lang geen alcohol in het Jenevermuseum”, hoor ik u al denken. “Ja en neen”, aldus Karolien Mondelaers, schepen van cultuur en toerisme, ‘aangezien er zich al zoveel deelnemers inschreven, willen we ook hén de mogelijkheid bieden om in februari het Jenevermuseum te bezoeken. Elke bezoeker kan natuurlijk nog steeds na elk bezoek een borrel drinken – in het toegangsticket blijft een consumptie inbegrepen – , maar voor de deelnemers aan Tournée Minérale willen we een alternatief bieden door hen geen Belgische jenever maar wel een Belgisch kwaliteitswater aan te bieden, en dat volgens de regels van the perfect serve.”

Breekt het Jenevermuseum nu niet met zijn traditie? Vreest het op deze manier geen imagoschade? “Integendeel,” aldus Davy Jacobs, “het Jenevermuseum brengt al sinds jaar en dag de geschiedenis van de matigheidsbonden die vooral einde 19de en begin 20ste eeuw zeer actief waren. Bovendien geeft het Jenevermuseum in zijn metabolismebox in de vaste museumpresentatie een helder, wetenschappelijk onderbouwd en virtueel beeld van de impact van alcohol op je lichaam en geest.”

De deelname van het museum sluit dus perfect aan bij de boodschap van doordacht en smaakvol alcoholgebruik. Jacobs: ‘Het Jenevermuseum beschouwt het als een van zijn taken om de vinger aan de pols te houden van de actualiteit en neemt bijgevolg graag zijn rol op in het actuele debat rond verantwoord alcoholgebruik. Eind vorig jaar organiseerden we zo ook al het druk bijgewoonde debat To drink or not to drink, over reclamevoering en alcohol.”

Of de conservator en de schepen zelf de uitdaging aangaan? Mondelaers: “Zeker, ik ben zelfs al een tijdje ingeschreven!”. Jacobs: “Ja, heel graag. In het museum, als wij aan het werk zijn, drinken wij als museummedewerkers sowieso niet en in mijn vrije tijd, kan ik die enkele pintjes of borrels gerust wel even laten.”
Jenevermuseum doet ook mee aan Tournée Minérale