Smaakwiel

Jeneverstamboom en Smaakwiel

Over smaken en geuren valt niet te twisten maar ...
de Jeneverstamboom en het Smaakwiel van de graanjenever
zetten je al aardig op weg om er een mondje over mee te praten.

Waarin schuilt het verschil tussen jenever, gin en whisky? Hoe zijn deze gedistilleerde dranken met elkaar verwant? En welke smaken zijn typerend? Ontdek in deze stamboom de verwantschappen én je persoonlijke smaakvoorkeur voor graanjenever.

De verwantschappen van jenever


Dat jenever en gin verwant zijn met elkaar, hoor je meteen. Maar hoe zit dat precies? En wat met andere sterkedrank, zoals whisky? Aan de hand van een schematische voorstelling waarin de grondstoffen van sterkedrank voorgesteld worden, krijg je een gezicht op de onderlinge verwantschappen van sterkedrank.
 


Smaakwiel van graanjenever


Het Jenevermuseum stelde voor het eerst een schematisch overzicht op van de smaken die graanjenever kan hebben, net zoals dat bijvoorbeeld voor whisky al langer bestaat. Het Jeneversmaakwiel is niet zomaar een opsomming van de ingrediënten die de smaak bepalen. Vertrekpunt zijn de smaak en smaaksensatie die bij de proever overheersen, gelinkt aan de ingrediënten die de smaak bepalen.
Je kan het smaakwiel van graanjenever in het museum komen bekijken in de Jeneveracademie en meteen de proef op de som nemen, door te ruiken en te proeven.