Jeneveracademie

Jeneveracademie


Van jenever vroeger naar jenever hier en nu: in de
Jeneveracademie exploreer je niet alleen de meest
voorkomende aroma's en smaaksensaties van graanjenever,
maar je ontdekt er ook je eigen smaken en voorkeuren.
Ruiken én voelen, … je zintuigen zetten je op weg.
Een smaakwiel geeft je een beschrijving van al die smaaksensaties. Een sitemap toont de weg in het landschap van de gedistilleerde dranken. Want hoe zat dat nu ook weer met jenever, gin en whisky? Met de laatste halte van het museumbezoek maken we onze belofte volledig waar: een bezoek maakt je jeneverwijs. Hoe bewaar, schenk en drink je jenever? Hier leer je the perfect serve én je eigen voorkeur. Als je de jeneveracademie buitengaat weet je wat je drinkt, en ook hoe je het moet drinken!

What’s in a name …

Zeg niet zomaar jenever tegen elke gedistilleerde drank met jeneverbesaroma. Sinds 2008 is jenever in de EU beschermd als appellation d’origine contrôlée. De namen graanjenever, graangenever en genièvre de grains zijn voorbehouden voor België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais).
Enkele namen mogen slechts plaatselijk worden gebruikt: Hasseltse jenever (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek), Balegemse jenever (Balegem), O’ de Flander-Oost-Vlaamse Graanjenever (Oost-Vlaanderen), peket-pékèt met of zonder ‘de Wallonie’ (Waals Gewest), Genièvre Flandres Artois (Nord en Pas-de-Calais) en Ostfriesischer Korngenever (Duitsland).
De namen jonge en oude jenever zijn voorbehouden voor België en Nederland. Ze hebben niets te maken met de rijpingsduur, maar alles met de productiemethode en de hoeveelheid moutwijn. Jonge jenever bevat minder dan 15% moutwijn, oude jenever meer.
 

Ruiken en proeven

Broodachtig, lichtzoet tot lichtbitter, licht geroosterd, licht zurig. Hou je van het graanachtige of ben je eerder voor de florale smaken:  zoet, citrus- en kamfertonen, bitter met aromatische geur, intens verfrissend, tegelijk samentrekkend wrang?
Tijd om het graan en de kruiden, die de karakteristieke smaak van elke jenever bepalen, van dichterbij te bekijken. Kijk ernaar, voel eraan en vergelijk hun geuren. Doe de test en ontdek welke jenever het beste bij jouw smaakpalet past.