GOUDWATER: een nieuwe authentieke likeur van het Jenevermuseum

Na Hasseltse Graanjenever, Elixir en Oranjebitter ontwikkelde het Jenevermuseum opnieuw een authentieke likeur op basis van oorspronkelijke laat-19de-eeuwse en vroeg-20ste-eeuwse recepturen.
Het Jenevermuseum zet vandaag stevig in op het verzamelen en borgen van immaterieel of niet-tastbaar erfgoed. Daarin past het laten herleven van oude, traditionele recepturen van verdwenen stokerijen perfect. Uit verschillende receptenboeken van voormalige Hasseltse en andere Belgische stokerijen blijkt immers dat tijdens de hoogdagen van de jeneverindustrie ‘Eau d’ Or’ hier gretig afname vond.

Goudwater, of ook wel ‘Bruidstranen’ genoemd, is een Oudhollandse likeur, waarvan de traditie mogelijk ook teruggaat tot in de tijd van Louis XIV. Aan zijn hof werd Eau d'Or als statussymbool gedronken. De in de likeur zwevende, flinterdunne stukjes bladgoud - consumeerbaar! - kunnen verwijzen naar de tranen van geluk van de kersverse bruid. De combinatie van moutwijn met de geest van verschillende citrusvruchten, karwijzaad en selderzaad, rozenwater, Lucia en enkele andere kruiden maken van deze likeur een smaakvolle ode aan de Onze-Lieve_Vrouw Virga Jesse. Het Jenevermuseum ontwikkelde dit Goudwater ter gelegenheid van 150 jaar kroning van het Virga Jessebeeld.

Hoewel zeker niet exclusief bestemd voor een vrouwelijk publiek zitten in de samenstelling van het Goudwater van het Jenevermuseum heel wat vrouwelijke elementen en bijgevolg impliciet ook verwijzingen naar de Virga Jesse.  De lichtgele, doorzichtige likeur is een combinatie van een fractie moutwijn, met de geest van verschillende citrusvruchten en enkele ‘vrouwelijke’ kruiden.’ Karwijzaad bijvoorbeeld, dat de melkproductie en de menstruatie stimuleert, selderzaad dat het centrale zenuwstelsel kalmeert en goed is voor jonge moeders, rozenwater - de geur van de liefde -, Luciakruid dat ook als liefdesmiddel gebruikt werd en nog enkele andere kruiden die behoren tot de geheime receptuur van het museum.

Kom zeker ons Goudwater proeven!