Jenever vs. Parfum door Peter de Cupere

Wat hebben jenever en parfum met elkaar gemeen?
Beide zijn het resultaat van een vernuftig staaltje vakmanschap, namelijk de eeuwenoude kunst van het distilleren.
Een experimentele ruik- en proefervaring
“Het is dan ook niet onlogisch dat ik met veel interesse en enthousiasme deze samenwerking met het Jenevermuseum aangegaan ben.”, vertelt internationaal erkend olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere. “Op vraag van het Jenevermuseum ben ik aan de slag gegaan met de authentieke huisgestookte jenevers en likeuren van het museum. Samen met de aroma’s van de ingrediënten van deze spirits heb ik andere geuren gecombineerd om zo een bredere blend te verkrijgen. Dus niet zozeer om de geur van de jeneveringrediënten te versterken, maar net om ze te boosten. Op die manier heb ik 2 geuren of parfums ontwikkeld die in combinatie met het degusteren van de huisgestookte museumjenever zorgen voor een interactieve en erg experimentele beleving. In elk parfum zitten meer dan 40 geurstoffen; Een goede ruiker zal er zeker de jeneverbes kunnen uithalen.”

Voortdurend op zoek naar vernieuwing
“Het Jenevermuseum is zeker geen kunstenmuseum.”, zegt museumdirecteur Davy Jacobs. “Maar we hebben de 5de editie van de Hasseltse Kunstennacht aangegrepen om nog eens de artistieke toer op te gaan. En met wie konden we dat beter doen dan met Peter de Cupere?! 11 jaar geleden realiseerden we naar aanleiding van het museale oranjebitterproject al samen de geurinstallatie The Orange Bulb Alambfleurics. Dat was zo’n inspirerende en gemoedelijke samenwerking, dat we niet twijfelden om opnieuw met Peter een project op te zetten” Joost Venken, schepen van cultuur vult aan: “Als erfgoedinstelling pur sang zijn we in het Jenevermuseum immers voortdurend op zoek naar nieuwe en vernieuwende projecten. Daarvoor steken we onze voelsprieten graag uit en zetten we samenwerkingen op met andere disciplines en sectoren, zoals onderwijs, toerisme, welzijn, horeca en zeker ook de kunsten.”

Verbindingen leggen
“En laat dat nu net één van de doelstellingen van de Kunstennacht zijn.”, vervolgt Joost Venken, “Tijdens de Kunstennacht laten we niet alleen inwoners én bezoekers kennismaken met het artistiek potentieel van onze stad en dus met een waaier aan kunsthuizen, galerijen, kunstenaars, kunstscholen en hun projecten. En dat op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier. We leggen via de Kunstennacht ook verbindingen tussen de diverse spelers uit het kunstenveld én tussen spelers uit andere disciplines zoals het erfgoedveld, het onderwijs en, voor deze editie, zelfs met de lokale middenstand.”

De parfums van Peter de Cupere zijn in beperkte oplage ook te koop na de Kunstennacht.
Jenever vs. Parfum door Peter de Cupere