Jenevergedichten gezocht!

In het najaar van 2020 pakt het Jenevermuseum samen met maar liefst 8 partners uit met een bloemlezing en een tentoonstelling over jenever in poëzie.
Op 7 locaties verspreid over Vlaanderen (Hasselt – Antwerpen – Gent) en Nederland (Schiedam) zal een poëtische expo te zien zijn vormgegeven door de studenten scenografie van de UHasselt.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets verzamelde ondertussen meer dan 100 Nederlandstalige gedichten over jenever: van bekende (Reve, Komrij, Nolens, e.d.) en minder bekende namen, van lofredes op de jenever, jeneverliederen en limericks tot anti-jenevergedichten. Een selectie van deze gedichten zal verschijnen in een bloemlezing vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.
Voor dit project met de titel ‘Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur’ hebben wij zelf al heel wat gedichten verzameld, maar zijn we op zoek naar nog veel meer.

Dus, heb jij nog weet van ernstige of minder ernstige poëtische teksten over jenever, of heb je er zelf ooit geschreven? Stuur ze dan, met bronvermelding indien mogelijk, naar jenevermuseum@hasselt.be. Wie weet worden ze opgenomen in onze bloemlezing en tentoonstelling, of worden ze online ter beschikking gesteld. Door een of meerdere gedichten in te sturen, maak je bovendien kans om de bloemlezing te winnen die in het najaar aan het grote publiek wordt gepresenteerd.