Museum ontwikkelt URS Geest Jenever met CIAP Kunstverein

Casper Fitzhue & Bart Van Dijck/ URS GEEST
Tot 8 december 2019 in CIAP Kunstverein
Het CIAP Kunstverein presenteert tot 8 november 2019 de tentoonstelling URS GEEST van Casper Fitzhue (1990, RO) en Bart Van Dijck (1974, BE). Dit gelaagde project is geïnspireerd door de vele reizen van de kunstenaars naar het oosten van de Karpaten en hun onderdompeling in het lokale winterritueel van de dansende beer. Fitzhue en Van Dijck werkten nauw samen en combineerden elementen uit Belgische en Roemeense folklore om hun eigen, unieke rite de passage te creëren.

De nieuwe werken die in CIAP te zien zijn, fungeren als sporen van hun deelname aan de berendans. De tentoonstelling volgt de cyclus van de winterslaap van de beer, maar roept eveneens een reis op, een metaforische overgang van leven naar dood, tot de wedergeboorte. URS GEEST stelt het ritueel als een cross-cultureel fenomeen voor, één die tegelijkertijd lokaal en universeel is. De tentoonstelling is een oproep tot het herontdekken van onze relatie met de natuur door middel van, wat de kunstenaars noemen, ‘re-wilding’ (weer wild worden): leren over onszelf door de natuur te observeren.

De twee weken voorafgaand aan de vernissage gaan Fitzhue en Van Dijck hun Ceremoniële Uitnodiging uitvoeren; gekleed in zelf samengestelde feestelijke outfits, nodigen ze de buurtbewoners uit voor de vernissage en dat doen ze plechtig door hen een voorproefje van hun zelfgemaakte jenever aan te bieden. Deze medicinale drank gedistilleerd met de hulp van het Jenevermuseum bevat kruiden en wortels die de bruine beer eet om terug op krachten te komen na de lange winterslaap.
De URS GEEST jenever, in unieke genummerde, handgemaakte, keramische beervormige kruikjes van 200 cl, zijn verkrijgbaar in het CIAP en in het proeflokaal van het Jenevermuseum. Ze kosten 125 euro en zijn voorzien van een gehandtekend echtheidscertificaat.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in partnerschap met EUROPALIA ROMANIA en het Jenevermuseum Hasselt.

Zie ook www.ciap.be.