iedereen jeneverbaron participatie immaterieel erfgoed

Iedereen Jeneverbaron

Uw verhaal is ook ons verhaal!

PARTICIPATIEF VERZAMELEN: uw verhaal is ook ons verhaal!

Word samen met jouw vereniging Jeneverbaron*

We willen er graag voor zorgen dat iedereen zich bewust wordt van ons zo belangrijke jeneververleden en jenevererfgoed. Ook de komende generaties! Iedereen zou jeneverambassadeur of jeneverbaron(es)* moeten zijn! Dat kan alleen maar door bewustmaking van het belang van ons erfgoed.
Dankzij jullie persoonlijke verhalen en anekdotes kan het Jenevermuseum bovendien zijn collectie nog beter in haar historisch juiste context plaatsen en zo zorgen voor de verdere verdieping van het jeneververhaal van de Lage Landen.

In 2017 zette het Jenevermuseum een traject met Hasseltse seniorenverenigingen om tijdens gezellige 'borrelnamiddagen' met taart én een jenevertje zoveel mogelijk jeneververhalen te verzamelen en te registreren. In een volgende fase wordt een gelijkaardig traject uitgerold met de Hasseltse rusthuizen. Maar het museum wil zich niet beperken tot de grenzen van Hasselt, het wil uiteraard ook verder dan Hasselt en de provincie Limburg kijken. Lijkt je dit ook iets voor jouw vereniging? Neem dan contact op met het Jenevermuseum via jenevermuseum@hasselt.be. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.
 


* De jeneverstokers in Hasselt behoorden doorgaans tot de welgestelde sociale klasse en werden in de volksmond vaak "jeneverbaronnen" genoemd. Vandaag beschouwen we het als een eretitel voor iemand die het jenevererfgoed in al zijn facetten op een verantwoorde manier promoot.