expo jenever op doek

Expo


Als expertisecentrum over (Belgische) jenever en likeur
zet het Jenevermuseum op gezette tijdstippen
nieuwe informatie over de collectie, maatschappelijke
ontwikkelingen of technologische
evoluties in de kijker via tijdelijke tentoonstellingen
binnen én buiten het museum.
Een overzicht van onze tentoonstellingen sinds 2000 vind je in het archief van de vorige expo's.
Er is ook een fotogalerij met de tentoonstellingsaffiches van de afgelopen jaren.
De lopende tentoonstelling(en) vind je hieronder.Expo 'Jenever op doek. De keuze voor actieve conservatie'

4 februari 2018 - 1 juli 2018
​VERLENGD TOT 6 JANUARI 2019


Gezellige herbergtaferelen, plezierige drinkscènes, sfeervolle caféinterieurs maar ook enkele schrijnende dronkenmanstaferelen. Het Jenevermuseum investeert sinds enige jaren in schilderwerken van bekende en minder bekende kunstenaars en toont nu een selectie uit zijn kleine maar fijne kunstcollectie.

Met bijzondere aandacht voor de opfrissing en restauratie van een aantal werken op doek en paneel, waarvan je hieronder een aantal foto's terugvindt.

Wil je je graag verdiepen in de wondere wereld van de actieve conservering van schilderijen? Dan kan je hier het rapport downloaden dat conservatoren-restauratoren Emma Van Briel en Daniëlle Depoortere hebben opgemaakt naar aanleiding van het conservatie-onderzoek en de conservatiebehandelingen die zij op een gedeelte van onze schilderijencollectie hebben uitgevoerd. En dat met de enthousiaste medewerking van dr. Michel Asperges (UHasselt) en R. Bové (Hebolabo).

Het onderzoek en de behandelingen werden uitgevoerd in opdracht van de vzw Nationaal Jenevermuseum Hasselt en met de steun van de provincie Limburg.

Expo 'Vloek of zegen? 100 jaar alcoholwet'

5 mei 2019 - 1 september 2019
 
Honderd jaar geleden werd de Wet Vandervelde het orgelpunt van de strijd tegen het alcoholisme.
Alcohol drinken op publieke plaatsen werd verboden. In detailhandels kon je enkel alcohol kopen als je minimum 2 liter kocht en dat was voor Jan met de pet te duur.

Het Jenevermuseum laat met protestaffiches, pamfletten, wetteksten, nieuwsfragmenten voor- en tegenstanders aan het woord. Riep de wet “de plaag van den alcohol” werkelijk een halt toe? En wat betekende de wet voor (jenever)stokers of cafébazen? De wet was nooit onomstreden en werd in 1984 vervangen door de nu nog steeds geldende ‘borrelwet’.

Stemmen voor een alcoholplan klinken ook vandaag steeds luider, maar dit werd tot nog toe nog niet gerealiseerd.