ExpoAls expertisecentrum over (Belgische) jenever en likeur zet het Jenevermuseum op gezette tijdstippen nieuwe informatie over de collectie, maatschappelijke ontwikkelingen of technologische evoluties in de kijker via tijdelijke tentoonstellingen binnen én buiten het museum.

Een overzicht van onze tentoonstellingen sinds 2000 vind je in het archief van de vorige expo's.
Er is ook een fotogalerij met de tentoonstellingsaffiches van de afgelopen jaren.
De lopende tentoonstelling(en) vind je hieronder.

Straks gaat het jenever sneeuwen

De mooiste gedichten uit de Nederlandstalige literatuur
(25 september 2020 - 3 januari 2021 ) - VERLENGD TOT 25 APRIL 2021


Dat alcohol en specifiek jenever al eens als toevlucht hebben gediend voor dichters om de mooiste gedichten in onze literatuur te schrijven is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak zelf het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project Straks gaat het jenever sneeuwen zal hier verandering in brengen.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets (Heverlee) bracht in opdracht van het Jenevermuseum en het Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verse, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten. De bloemlezing wordt vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Tegelijkertijd met de lancering van het boek zal ook een tentoonstellingsproject starten op maar liefst 7 locaties verspreid over Vlaanderen: ons Jenevermuseum, de Bibliotheek Hasselt Limburg, onafhankelijke boekhandel Grim en literair café De Tijd Hervonden, beide in Hasselt, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent.
In opdracht van het Jenevermuseum (Hasselt) werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie/installatie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing. 

Vanaf 25 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 7 locaties te bezoeken zijn.

Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. De Witte Nonnenstraat wordt voor de gelegenheid een poëziestraat dankzij beeldend dichter Simon Alice René.  Hij zorgt ook voor poëtische museumguerrilla, subtiele en minder subtiele poëtische ingrepen in de vaste museumpresentatie van het Jenevermuseum. Marcel Vanthilt zorgt voor een eigen, deels muzikale, interpretatie van een hele trits jenevergedichten en bloemlezer René Smeets leest zijn favoriete jenevergedichten voor in de Bibliotheek hasselt Limburg.
Je vindt alle informatie over deze activiteiten ook op onze activiteitenpagina.

Het project werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.