collectie documentatiecentrum

Collectie & documentatiecentrum

Collectie
​&
documentatiecentrum


Flessen, glaasjes, affiches, publicaties, ...
en natuurlijk stookapparatuur,
geven een kleurrijke blik
op de vele verschijningsvormen van jenever.
De museumpresentatie toont de parels van de intussen meer dan 27.000 stuks tellende Jenevermuseumcollectie. Met collectiestukken, foto's, filmpjes en interactives, maakt de presentatie je jeneverwijs. Het verhaal over de oorsprong, ontwikkeling, plaats en perceptie van onze nationale gedistilleerde drank, geïllustreerd met prachtstukken.
​Het documentatiecentrum biedt toegang tot meer dan 2.000 publicaties, een tiental tijdschriftenreeksen en honderden artikels. 

Collectie

Een nog werkende 19de-eeuwse stookinstallatie, meer dan 2.000 glazen flessen, 750 stenen stopen en kruiken, meer dan 1.230 borrelglaasjes en 400 likeurglaasjes, 200 keramische voorwerpen, 540 affiches, 380 pancartes en bijna 9.500 etiketten, enz. Dat is de collectie van het Jenevermuseum in cijfers. De 19de-eeuwse stookinstallatie uit stokerij H. Servais (Géromont-Malmédy), die het museum in 1981 aankocht, is de spil van de museale jeneverproductie.

Wat je ziet in het museum, is slechts het topje van de ijsberg. Systematisch en doordacht wordt er gewerkt aan de inventarisatie, het beheer en het onderzoeken van de collectie. Het collectieplan geeft een overzicht van de deelcollecties en toekomstige acties om de collectie te beheren of te onderzoeken.

Wil je aan de slag met de informatie over onze collectiestukken zelf? Je kan intussen zowat 5.000 objecten doorzoeken via Erfgoedplus en Europeana.
 

Onderzoek

Het Jenevermuseum voert permanent onderzoek uit op zijn collectie en op verschillende thema's die met jenever en likeur te maken hebben. De onderzoeksresultaten monden heel vaak uit in tijdelijke tentoonstellingen en/of catalogi en publicaties. Enkele van deze publicaties kan je boven op deze pagina downloaden.

Documentatiecentrum

Ben je student, onderzoeker, heemkundige of gewoonweg geïnteresseerd? Dan kan je na afspraak tijdens de kantooruren ons documentatiecentrum raadplegen. Behalve meer dan 2.000 jenevergerelateerde publicaties kan je hier verschillende tijdschriftenreeksen en honderden artikelen over het thema raadplegen.
Wens je ons documentatiecentrum te bezoeken, neem dan gerust met ons contact op via jenevermuseum@hasselt.be
 

Tony Damen, meer dan 35 jaar collectiemedewerker

Tony Damen werkte  sinds de oprichting van het Jenevermuseum in 1982 als collectiemedewerker voor het museum. In een terugblik, vlak voor zijn pensioen, vertelt hij hoe de methodologie en de technologie van collectieregistratie en van tentoonstellingsopbouw doorheen de afgelopen decennia veranderd zijn. Hij vertelt ook over het ontstaan van het museum en zijn collectie. Luister hier naar zijn verhaal.