Huisproducten

Huisproducten

Sinds 1991 produceert het Jenevermuseum jenevers en vaak vergeten likeuren die onze geschiedenis kleur én smaak gegeven hebben. Onze meester-stoker baseert zich hiervoor op oude receptenboeken en traditionele recepturen uit onze rijke museumcollectie. En jij kan dit immaterieel erfgoed zelf proeven!

Huisgestookte jenevers en likeuren volgens aloud recept

Maak hieronder kennis met onze huisgestookte jenevers en likeuren! Het Jenevermuseum beschouwt het als een van zijn opdrachten om het immaterieel gastronomisch erfgoed te laten herleven. Daarom produceert het museum, geïnspireerd door oude recepturen, maar liefst 6 jenevers en likeuren in zijn 19de-eeuwse stookinstallatie.  Je maakt er ook heel eenvoudig de heerlijkste cocktails mee. Hoe je dat doet, kom je hier te weten.


 

Huisjenever (blauwe kruik) - Regula Y. (30 euro)

Onze huisjenever van 40% vol is een Hasseltse graanjenever gestookt in onze 19de-eeuwse beschermde stookinstallatie, die meer dan 15% moutwijn bevat die ook  werd gedistilleerd uit een beslag dat bestaat uit 1/3 zuivere rogge, 1/3 zuivere gerst en 1/3 gerstemout; deze moutwijn rustte vervolgens 6 maanden op inox vat en werd vervolgens afgewerkt met neutrale graanalcohol, water en gearomatiseerd met jeneverbes (zuivere, frisse, hars- houtachtige toets), gentiaan (bittere toets) en karwij (warme, bitterzoete, licht anijsachtige toets).

Regula Ysewijn is fotografe en internationaal gelauwerd auteur over onze culinaire cultuur. Ze is ook jurylid van de tv-programma's Bake Off Vlaanderen en Junior Bake Off.

Hasseltse vatgerijpte huisjenever (rode kruik) - Jos T. (0,7l - 45 euro)

Onze belegen huisjenever van 40% vol (bordeauxrode kruik). Hetzelfde product als in de blauwe kruik, alleen heeft de moutwijn van deze jenever 8 jaar op houten fusten van Limousin-eik heeft liggen rijpen. Vervolgens afgewerkt op dezelfde manier als de blauwe kruik. De smaakbeleving is totaal anders door de vatlagering die een zachtere, rondere smaakgewaarwording creëert.

Een eerbetoon aan Joseph Theunissen, de voorlaatste stoker van de stokerijsite die nu het Jenevermuseum huisvest (1895-1947).

100% Hasseltse moutwijnjenever (zwarte kruik) - Adam S. (0,7l - 60 euro)

Een exclusief product afgevuld op slechts 200 exemplaren! Het gaat om een jenever van 43% vol bestaande uit 100% huisgestookte moutwijn afgewerkt met een subtiele toets van de jeneverbes en voor de gelegenheid gebotteld in onze karakteristiek stoop in een unieke zwarte uitvoering. Een pittig granige smaakbeleving met stevige beet plus de crispe finesse van de frisse jeneverbes.

Een eerbetoon aan Adam Stellingwerff, de stoker die de stokerijsite die nu het Jenevermuseum huisvest zijn huidige uitzicht gaf (1798-1876).

Oranjebitter - Adrien D.G. (0,5l - 20 euro)

Onze Oranjebitter, 38% vol, een likeur op basis van graanalcohol, dankt zijn smaak aan een unieke mix van de geest van sinaasappel, citroen en gedroogde, groene curaçao- of bitterzure appelsienschil, aangevuld met een infuus van orangettes en schillen van gerijpte bitterzure appelsienen. Als likeur smaakt de bittere toets weinig door, het sinaasaroma is uiteraard alomtegenwoordig.

Een eerbetoon aan Adrien de Gerlache (1866-1934), Belgisch poolreiziger geboren in Hasselt.
 

Elixir - Louis W. (0,5l - 20 euro)

Onze Elixir, 35% vol, een likeur op basis van graanalcohol, dankt zijn smaak aan een unieke kruidenmix van onder andere kaneel (houtachtig, warm, zoet, met kruidnageltonen), een weinig saffraan (lichtbittere toets) en steranijs (warm, fruitig, dropachtig).

Een eerbetoon aan dr. Louis Willems (1822-1907), pionier van de immunologie en redder van de Hasseltse jenever en veeteelt.
 

Goudwater - Marie V.J. (0,5l - 25 euro)

Goudwater, 38% vol, of ook wel ‘Bruidstranen’ genoemd, is een Oudhollandse likeur, waarvan de traditie mogelijk ook teruggaat tot in de tijd van Louis XIV. Aan zijn hof werd Eau d'Or als statussymbool gedronken. De in de likeur zwevende, flinterdunne stukjes bladgoud - consumeerbaar! - kunnen verwijzen naar de tranen van geluk van de kersverse bruid. De combinatie van moutwijn met de geest van verschillende citrusvruchten, karwijzaad en selderzaad, rozenwater, Lucia en enkele andere kruiden maken van deze likeur een smaakvolle ode aan de Virga Jesse. 

Een eerbetoon aan Maria Virga Jesse, Onze Lieve Vrouw zoals zij vanaf de 2de helft van de 17de eeuw in Hasselt vereerd werd, redster van de Hasseltse jenever. Ontwikkeld ter gelegenheid van 150 jaar kroning van het Virga Jessebeeld.