Huisproducten

Huisproducten


Het Jenevermuseum beschouwt het als een van zijn
opdrachten om gastronomisch erfgoed te laten herleven.
Daarom produceert en bottelt het museum, geïnspireerd
door oude recepturen, nu ook een aantal huisproducten
in de 19de-eeuwse stookinstallatie van het museum.
Het Jenevermuseum stookt in de 19de-eeuwse stookinstallatie uit de voormalige stokerij Servais in Géromont-Malmédy, vijf eigen producten.

GOUDWATER

Goudwater, 38% vol, of ook wel ‘Bruidstranen’ genoemd, is een Oudhollandse likeur, waarvan de traditie mogelijk ook teruggaat tot in de tijd van Louis XIV. Aan zijn hof werd Eau d'Or als statussymbool gedronken. De in de likeur zwevende, flinterdunne stukjes bladgoud - consumeerbaar! - kunnen verwijzen naar de tranen van geluk van de kersverse bruid. De combinatie van moutwijn met de geest van verschillende citrusvruchten, karwijzaad en selderzaad, rozenwater, Lucia en enkele andere kruiden maken van deze likeur een smaakvolle ode aan de Virga Jesse. Het Jenevermuseum ontwikkelde dit Goudwater ter gelegenheid van 150 jaar kroning van het Virga Jessebeeld. (Verkoopprijs: 25 euro per fles van 0,5l)


Hermanni Malt N°19 premium genever (limited edition)

Een exclusieve graanjenever (38% vol) op basis van moutwijn gestookt in de 19de-eeuwse beschermde stookinstallatie van het museum uit een beslag van 100% gerstemout en gearomatiseerd met eigen distillaten van jeneverbes, karwijzaad en gentiaanwortel; afgevuld in een originele fles van 0,5l met een hedendaags design voorzien van een genummerd flessenlabel in de nieuwe huisstijl van het museum. (Verkoopprijs: 35 euro)
De naam verwijst naar de 16de-eeuwse Philippus Hermanni, de Antwerpenaar die eerste recept voor jeneverbessenwater neerschreef in zijn bestseller ‘Een constelijck Distileerboec’ (1552). Hermanni’s handboek blijft tot ver in de 18e eeuw hét standaardwerk van de brandewijnstoker.


Huisjenever (blauwe kruik)

Onze huisjenever van 40% vol is een Hasseltse graanjenever gestookt in onze 19de-eeuwse beschermde stookinstallatie, die meer dan 15% moutwijn bevat die ook  werd gedistilleerd uit een beslag dat bestaat uit 1/3 zuivere rogge, 1/3 zuivere gerst en 1/3 gerstemout; deze moutwijn rustte vervolgens 6 maanden op inox vat en werd vervolgens afgewerkt met neutrale graanalcohol, water en gearomatiseerd met jeneverbes (zuiver, frisse, hars- houtachtige toets), gentiaan (bittere toets) en karwij (warme, bitterzoete, licht anijsachtige toets). (Verkoopprijs: 24 euro per kruik van 0,7l)

Hasseltse Belegen huisjenever (rode kruik)

tijdelijk niet beschikbaar wegens rustende moutwijn


Onze belegen huisjenever van 40% vol (bordeauxrode kruik). Hetzelfde product als in de blauwe kruik, alleen bevat deze jenever 40% moutwijn die 13 jaar op houten fusten van Limousin-eik heeft liggen rijpen. Vervolgens afgewerkt op dezelfde manier als de blauwe kruik. De smaakbeleving is totaal anders dan door de vatlagering die een zachtere, rondere smaakgewaarwording creëert.

Oranjebitter

Onze Oranjebitter, 38% vol, een likeur op basis van graanalcohol, dankt zijn smaak aan een unieke mix van de geest van sinaasappel, citroen en gedroogde, groene curaçao- of bitterzure appelsienschil, aangevuld met een infuus van orangettes en schillen van gerijpte bitterzure appelsienen. Als likeur smaakt de bittere toets weinig door, het sinaasroma is uiteraard alomtegenwoordig. (Verkoopprijs: 15 euro per fles van 0,5l)

 

Elixir

Onze Elixir, 35% vol, een likeur op basis van graanalcohol, dankt zijn smaak aan een unieke kruidenmix van onder andere kaneel (houtachtig, warm, zoet, met kruidnageltonen), een weinig saffraan (lichtbittere toets) en steranijs (warm, fruitig, dropachtig). (Verkoopprijs: 15 euro per fles van 0,5l)